Muistihoito

Kotikuntoutus

Aktiivinen ja hyvä elämä kuuluu jokaiselle.

Elämä muistisairauden kanssa voi olla hyvää ja monipuolista. Aikaisemmat, mieleiset harrastukset kannattaa ottaa käyttöön. Kannattaa myös pitää yhteyttä ystäviin ja sukulaisiin. Suosittelen kertomaan avoimesti sairaudestasi ja kuinka aivosairautesi vaikuttaa elämääsi. Ettet voi muistaa kuten ennen. Pyydä apua. Älä eristäydy kanssaihmisistä. Nykytietämyksen mukaan muistisairauksista tiedetään enemmän ja ymmärrys muistisairauksia kohtaan on muuttunut.  On tärkeää saada sairastumisen jälkeen ymmärrystä ja myötätuntoa muuttuneeseen tilanteeseesi. 

Voimme käydä ulkoilemassa, keskustella ja lukea lehtiä. Voimme katsella valokuvia ja muistella sinulle merkityksellisistä asioista. Voimme asioida yhdessä ja käydä kahvittelemassa. Voimme asioida kaupassa ja apteekissa. Voimme vierailla erilaisissa ryhmissä tai lähden saattajaksi esimerkiksi lääkäriin. Osallistuminen oman arjen askareisiin yhdessä, kuten pienet kotityöt, lisäävät omanarvontuntoa. Aktiivinen ja hyvä elämä kuuluu jokaiselle. Toimijuus ja osallisuus, omista asioista päättäminen tukee itseluottamusta ja hyvinvointia.

Kävelyretket ja tuolijumppa lisäävät liikkuvuutta ja tuovat liikkumisen iloa ja hyvää oloa. Ulkoilu virkistää mieltä ja luonnon ihastelu voimaannuttaa. Musiikin kuunteleminen ja laulaminen lohduttaa. Usein yhdessä laulaminen tuo hyvän olon tunteita ja virkistää. Laulamisen ja musiikin kuuntelun avulla voidaan muistella muistisairaalle tärkeitä ihmisiä, merkittäviä asioita ja elämäntapahtumia. Musiikin avulla voidaan kokea erilaisia tunteita.

VALID-muistihoito tukee sinua ja läheistäsi arjen haasteissa. Tavoitteena on yhdessä luoda elämää rikastuttavia asioita ja tilanteita. Muistihoito mahdollistaa sinulle ja läheisellesi toiminnallista ja osallistamista tukevaa sisältöä arkeesi. Unohtaa ei kannata juhlahetkiä ja matkustelua. Aivan pienillä asioillakin on suuri merkitys saada elää tyytyväistä ja rikasta elämää muistisairaudesta huolimatta.