Muistihoito

”Muistisairaan ymmärtävä kohtaaminen ja vuorovaikutus hänen kanssaan edellyttää sairastuneen ihmisen henkilöhistorian tuntemusta,
aitoa kiinnostusta ja tahtoa kuulla, mitä hän haluaa meille kanssaihmisille ja läheisille kertoa tai muuttuneella käytöksellään ilmentää.”
Sirpa Remahl, validaatiokouluttaja, muistiasiantuntija.

Tietoa haastavista tilanteista osa 1.


Kuva: Aino Keränen. Raahen seudun muistiyhdistys ry:n kanssa järjestetty koulutus pidettiin v.2020.

Muistisairaan ihmisen ja kanssaihmisten välillä epätasapainoinen, epäsymmetrinen vuorovaikutus saa herkästi aikaan sairastuneessa ihmisessä ärtymystä, ulkopuolisuuden tunteita, turhautuneisuutta tai ahdistuneisuutta, jonka hän ilmentää ns. normittomana käyttäytymisenä.

Tunnetilassa käyttäytymisen normit eivät ehkä enää ole mahdollisia kuten meillä, jotka usein kykenemme tunnistamaan ja säätelemään tunteitamme.
Kykenemme hillitsemään itsemme, kätkemme tunteemme tai korkeintaan ilmaisemme sen tavoilla, jotka ympäristö hyväksyy.

Yleensä koemme tilanteet vaikeina, saatamme nimetä muuttuneen käyttäytymisen häiriökäyttäytymisenä, käytösoireena, käytöshäiriönä. Ihminen ehkä leimataan haastavaksi.
Suhtautumisemme muuttuneeseen käyttäytymiseen heijastuu muistisairaaseen. Tilanne on hänen kannaltaan epäkunnioittava ja epäsymmetrinen.
Koulutuksissani kiinnitämme huomion omaan tapaamme toimia ja muutamme tapaamme suhtautua muuttuneeseen ja normittomaan käyttäytymiseen. Opimme yhdessä uuden tavan suhtautua, toimia ja ymmärtää muistisairaan vuorovaikutusta. ❤
Muutos lähtee meistä.

Ohjaus ja tuki muistisairaanhoitoon kotikäynnillä ja etäpalveluna – Hinta alk. 55€. Kotitalousvähennyksen jälkeen 22€.

Kotikäynti voi sisältää erilaisia aktiviteetteja kuten ulkoilua, aivotreenejä, musiikkia ja laulua sekä muistelua. Muistisairaan omien toiveiden mukainen virkistys ja yhdessäolo.

Saimme kotiin yksilöllistä ohjausta kun puolison sairaus eteni ja käyttäytyminen sekä puhuminen muuttui vaikeaselkoiseksi. Ystävällistä palvelua ja soittaa saamme aina kun on kysyttävää. – Tuula S. 78v, Oulu

Kotikuntoutus

Aktiivinen ja hyvä elämä kuuluu jokaiselle.

Elämä muistisairauden kanssa voi olla hyvää ja monipuolista. Aikaisemmat, mieleiset harrastukset kannattaa ottaa käyttöön. Kannattaa myös pitää yhteyttä ystäviin ja sukulaisiin. Suosittelen kertomaan avoimesti sairaudestasi ja kuinka aivosairautesi vaikuttaa elämääsi. Ettet voi muistaa kuten ennen. Pyydä apua. Älä eristäydy kanssaihmisistä. Nykytietämyksen mukaan muistisairauksista tiedetään enemmän ja ymmärrys muistisairauksia kohtaan on muuttunut.  On tärkeää saada sairastumisen jälkeen ymmärrystä ja myötätuntoa muuttuneeseen tilanteeseesi. 

Voimme käydä ulkoilemassa, keskustella ja lukea lehtiä. Voimme katsella valokuvia ja muistella sinulle merkityksellisistä asioista. Voimme asioida yhdessä ja käydä kahvittelemassa. Voimme asioida kaupassa ja apteekissa. Voimme vierailla erilaisissa ryhmissä tai lähden saattajaksi esimerkiksi lääkäriin. Osallistuminen oman arjen askareisiin yhdessä, kuten pienet kotityöt, lisäävät omanarvontuntoa. Aktiivinen ja hyvä elämä kuuluu jokaiselle. Toimijuus ja osallisuus, omista asioista päättäminen tukee itseluottamusta ja hyvinvointia.

Kävelyretket ja tuolijumppa lisäävät liikkuvuutta ja tuovat liikkumisen iloa ja hyvää oloa. Ulkoilu virkistää mieltä ja luonnon ihastelu voimaannuttaa. Musiikin kuunteleminen ja laulaminen lohduttaa. Usein yhdessä laulaminen tuo hyvän olon tunteita ja virkistää. Laulamisen ja musiikin kuuntelun avulla voidaan muistella muistisairaalle tärkeitä ihmisiä, merkittäviä asioita ja elämäntapahtumia. Musiikin avulla voidaan kokea erilaisia tunteita.

VALID-muistihoito tukee sinua ja läheistäsi arjen haasteissa. Tavoitteena on yhdessä luoda elämää rikastuttavia asioita ja tilanteita. Muistihoito mahdollistaa sinulle ja läheisellesi toiminnallista ja osallistamista tukevaa sisältöä arkeesi. Unohtaa ei kannata juhlahetkiä ja matkustelua. Aivan pienillä asioillakin on suuri merkitys saada elää tyytyväistä ja rikasta elämää muistisairaudesta huolimatta.